Våra föreläsningar och uppdragsutbildningar hålls fysiskt eller digitalt efter önskemål
Vi skräddarsyr innehållet efter ert önskemål!
1. Skapa samsyn på förskolan – Hur får man till det?
Denna föreläsning utgår från boken Reflektion som motor i förskolans arbete, utgiven av Natur och Kultur mars 2022
Har ni en gemensam grund att stå på i er förskola? Har ni aktivt tagit ställning till vilken barnsyn och kunskapssyn ni vilar mot? Är ni överens om er gemensamma tolkning av läroplanen? För att hitta en samsyn behöver vi också vända blicken mot oss själva och reflektera vem man är som pedagog och varför samt försöka förstå hur man påverkar sin omgivning med sitt förhållningssätt och agerande.
För att erbjuda alla barn en likvärdig utbildning av hög kvalitet är det värdefullt att vi gemensamt tar ställning i olika frågor och kommer bort från personliga tyckanden. Vi behöver prata om vad vi står för på just vår förskola. För att komma dit behöver vi samtala strukturerat kring vad vi tänker att barnen har rätt till i sin utbildning och undervisning, och hur vi ser till att det blir så.
Nästa steg är att våra ställningstaganden ska landa i en praktik. En praktik som leder till att vi gör lika, inte bara tänker lika. Och hur gör vi när ni tänker helt olika?
Under den här föreläsningen kommer vi att inspirera i frågan likvärdighet i förskolan och ni kommer att få konkreta exempel på hur ni kan arbeta för att skapa samsyn för likvärdighet inom och mellan arbetslag. Ni kommer få idéer och exempel på hur reflektion och planering kan struktureras och metoder för de professionella samtalen som forskning visat inte alltid får ta det utrymme de behöver.
Kombinera med bokcirkel där ni införskaffar Reflektion som motor i förskolans arbete med tillhörande studiehandledning! Föreläsningen går också att kombinera med efterföljande handledning för pedagoger och ledning.
Offertförfrågan: Maila kontakt@ledalarande.se
2. Flerspråkighet och interkulturellt förhållningssätt
Fortbildningen lär dig att:
- Arbeta med språkutveckling för flerspråkiga barn
- Utveckla ett interkulturellt förhållningssätt i vardagen
- Skapa en flerspråkig lärmiljö där kulturer möts
Innehåll
Hur kan vi utveckla ett interkulturellt förhållningssätt på förskolan?
Att förstå och vara nyfikna på varandra och barnen och väva ihop kulturer på ett naturligt sätt kräver ett interkulturellt förhållningssätt. Men vad betyder interkulturalitet och hur arbetar man med begreppet i förskolan? Och är det skillnad på interkultur och mångkultur? Efter den här kursen kommer du ha kunskap och metoder för att ta steget mot ett interkulturellt förhållningssätt.
Hur arbetar vi med flerspråkighet utifrån det enskilda barnets behov?
Vi som arbetar i förskolan ska uppmärksamma och möta varje barns behov. Men hur gör vi när vi saknar kunskap om det enskilda barnets språk och kultur? Hur vi möter varje familj redan från start i förskolan påverkar barnets utveckling och lärande. Du får lära dig hur du gör språkkartläggningar för att ta reda på barnens språkresurser och hur vi väver in dessa komponenter in i vardagen.
Hur förverkligar vi en flerspråkig och interkulturell lärmiljö på förskolan?
Att ha en lärmiljö där barnen får språkbada i flera olika språk och möta olika kulturer är viktigt för språkutvecklingen. Men hur får vi till det i praktiken? Hur vet vi vad vi ska lägga till eller ta bort i lärmiljön? I den här kursen får du verktyg för att bygga upp en lärmiljö där kulturer möts och där barnen får möjlighet att inspireras till att utveckla både sitt modersmål och andra språk.
Offertförfrågan: Maila kontakt@ledalarande.se
Har du ett företag och vill samarbeta?
Vi tar gärna fram kurser/föreläsningar och workshops i er regi. Kontakta oss på kontakt@ledalarande.se